HTML

Rólunk

Pénzügyi tanácsok pályakezdő fiatalok számára
Ha kérdésed van bármilyen pénzügyi területtel kapcsolatban kérd segítségünket itt: penzugyiguru@gmail.com

Hírlevél

Felíratkozás a hírlevelünkre
E-mail:

Friss topikok

Archívum

Két dolog amire biztosan szükséged lesz amikor munkába állsz

2008.08.03. 14:30 Pénzügyi Guru

Kinéztél egy állásajánlatot, jelentkeztél rá, felvettek és most ott állsz,hogy aláírd a munkaszerződésedet. Lássuk mi az a két dolog amit biztosan kérni fognak tőled.

Folyószámla

Ma már általában az a jellemző,hogy a fizetésedet átutalással kapod meg, ehhez pedig egy folyószámlára lesz szükséged.

Ezek azok a szempontok ami alapján dönteni érdemes az ajánlatok közül:

 • Havi számlavezetési díj  (van ahol a postázásért is külön díjat számolnak fel)
 • Internetes ügyintézés (netbank) díja és ennek költségei
 • Pénzfelvétel költsége bank automatából.
 • Személyes/telefonos/internetes átutalás költségei. Általában elmondható, hogy ezek a költségek ebben a sorrendben csökkennek.
 • Éves kártyadíj
 • Egyéb szolgáltatások
 • (A kamat mértéke...erre később még kitérek)

Na és persze itt is igaz az alábbi mondás, miszerint "Ingyen ebéd nem létezik." Ha a fenti szolgáltatások közül valamelyik ingyenes, akkor biztos lehetsz abban,hogy valahol máshol megfogod fizetni az ingyenesség árát is.

Ha mindenképpen a folyószámlán szeretnéd tartani a megtakarításaidat (amit nem ajánlok) akkor érdemes megnézni, hogy mennyi kamatot fogsz kapni a pénzed után. Ne lepődj meg... ez az összeg a legtöbb banknál nagyjából a 0 felé fog mutatni. Persze van olyan bank ahol például a kamat fedezni tudja az egyéb felmerülő költségeket...szóval jó utána nézni.

Több információra van szükséged a fenti témával kapcsolatban? Keress meg minket a penzugyiguru@gmail.com címen.

Magánnyugdíjpénztár

Bizonyára nagyon korainak tűnik neked még a nyugdíj, de mindenképpen érdemes már a munkába állás pillanatában foglalkozni ezzel a kérdéssel. Elsősorban azért mert a fizetésed 9,5%-t kötelezően minden hónapban levonják tőled nyugdíjjárulék címén. Ez az összeg két felé oszlik. 1,5% megy az államhoz és 8% megy az általad kötelezően választott magánnyugdíjpénztárba.

Magyarországon körülbelül 30-40 magánynyugdíjpénztár működik, akik jelenleg is "harcolnak" az ügyfelekért. A pénztár kiválasztásánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

 • Minden pénztár a befizetett járulékokból levon valamennyit saját működésének költségeire, és az így csökkentet összeg kerül az ügyfél saját nyugdíjszámlájára. Az elmúlt évben különböző pénztáraknál 4,5 - 6% között mozgott. Ez az amire érdemes odafigyelni mert 20-30-40 év alatt nagyon sok pénz jelent.
 • Hozamok. Az elmúlt évek hozamait megnézve lehet találni jobban teljesítő pénztárakat. Viszont azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy bármit is ígérnek a pénztárak senki sem lát közülük a jövőbe. És természetesen érdemes a nagyobb, Magyarországon régebb óta jelenlevő pénzintézetet választani.
 • Ajándékok új belépőknek. Ez az ami nem lehet szempont a pénztár kiválasztásánál. Most legutóbb az egyik pénztár Sziget napijeggyel ajándékozta meg az új belépőit... Ugye nem gondoljátok,hogy aki belépett hozzájuk nagy üzletet kötött ezzel?

Tudnod kell, hogy a nyugdíjpénztár a munkába állástól számított 15 napon belül választható, így van időd tájékozódni a pénztárakról és beszerezni az általad választott pénztár belépési nyilatkozatát.

Több információra van szükséged a fenti témával kapcsolatban? Keress meg minket a penzugyiguru@gmail.com címen.

Szólj hozzá!

Címkék: bank folyoszámla magánynyugdíjpénztár

A pénzpiac bemutatása

2008.08.03. 12:50 Pénzügyi Guru

Az első bejegyzésünkben a pénzpiac felépítését szeretnénk bemutatni röviden. Nézzük tehát azt a 7 területet ahol a pénz megfordul.

 • Bankok: Magyarországon jelenleg 30-40 bank működik, a takarékszövetkezetekkel együtt összesen 100. Itt vezetik az emberek a folyószámláikat, itt tartják a megtakarításaikat , és ha hitelre van szükség, akkor is a bankokhoz fordulnak.
 • Biztosítók: Körülbelül 30 biztosító működik ma hazánkban. Hozzájuk fordulunk, ha élet, baleset, lakás, gépjármű vagy bármilyen más biztosítást szeretnénk kötni.
 • Tőzsde: A pénzügyi befektetések csúcsa.  Itthon ezek az ügyletek a Budapesti Értéktőzsdén zajlanak.
 • Lakástakarék pénztárak: olyan hitelintézetek, melyek kizárólagosan lakáscélú betétek gyűjtésével és lakáscélú hitelek nyújtásával foglalkozik.
 • Nyugdíjpénztár: olyan  intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy aktív éveik alatt, aktív éveik jövedelméből, biztonságos és hatékony módon előtakarékoskodjanak nyugdíjas éveikre. A pénztári rendszer a nyugdíjellátás biztosításának egyre inkább terjedő módja a világon. (nagyjából 100 pénztár)
 • Egészségpénztárak: Az egészségügyi, sport és hasonló kiadásainkat csökkenthetjük velük. Jelenleg 30-40 ilyen pénztár működik, még nincs teljesen kiforrott rendszerük.
 • Állam: Végül utolsó sorban az állammal is kapcsolatban állunk adókedvezmények és állami támogatások formájában.

A fent felsorolt nagyjából 300 pénzintézet, több ezer konstrukciót kínál az ügyfelei számára. Ugye, hogy nem is olyan könnyű eligazodni ennyi lehetőség között?

Szólj hozzá!

Elindult a penzugyiguru.blog.hu !

2008.08.03. 12:00 Pénzügyi Guru

Kedves fiatalok, pályakezdők!

Köszöntelek titeket az oldalon. Hogy miről is fogtok itt olvasni? Olyan témákról amikről valószínűleg az iskolapadokban nem halhattatok. Az első bejegyzésekben a következő témákról lesz szó:

 • A pénzpiac felépítése.
 • A személyes pénzügyi kultúra megteremtése.
 • Két dolog amire biztos szükségetek lesz ha munkába álltok.
 • A jelenlegi nyugdíjrendszer és ennek változásai.
 • Lakáshelyzet

Remélem hasznosnak találjátok majd az itt olvasottakat, és rendszeres látogatóivá válltok az oldalnak.

Kérdéseiteket, véleményeiteket a penzugyiguru@gmail.com címre küldhetitek.

 

Szólj hozzá!